Zandvoort 29 juli 1973

Helaas heb ik zelf geen gegevens van mijn 1e Grand Prix bezoek Live....
Maar nu is er eindelijk een goed verslag van die zwarte dag
voor :
david Purley en Roger Williamson.......

David Purley by Frank Gude

Lees en zie die bewuste dag op Zandvoort..
vanuit de ooghoeken van Mark Hendriksen:

Het Veiligste circuit ter wereld,

Veiligheids problemen zorgde ervoor dat er op Zandvoort, één jaar geen Grandprix gereden kon worden. In het zelfde jaar dat het historische circuit haar Grandprix weer mocht organiseren, was er tijdens de voorgaande race op Silverstone een groot ongeval geweest.
Hierdoor stond Zandvoort in 1973 extra duidelijk in beeld, na een grondige renovatie van de grid en het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen langs de baan, moest Zandvoort nu zeker haar naam waar maken. Roger Williamson, geboren op 2 februari 1948 in Leicester (UK), was een getalenteerde karter, die een veelbelovende coureur was in een Ford Anglia in de Britse Club evenementen.
Hij ging in 1971 naar de Formule 3, met als sponsor en de eigenaar van circuit Donington Park, Tom Wheateroft. Hierna ging hij via de Formule 2 in 1973 naar de Formule 1.

Roger Williamson kwam op Zandvoort om het leven. De datum staat nog bij veel autosport fans in hun geheugen gegrift, 29 juli 1973 één van de meest memorabele races.
Toen dacht de organisatie na een gedwongen pauze van een jaar "het veiligste circuit ter wereld" te hebben gebouwd. Maar al na acht ronden bleek het tegendeel.
De jonge, talentvolle Engelse coureur Roger Williamson (25) crashte, sloeg over de kop, zijn wagen vloog in brand en het duurde meer dan tien minuten voordat het vuur onder controle was.
Nederland kon in 1973 rechtstreeks op televisie zien, hoe zijn vriend en collega-coureur David Purley zich leven in de vlammenzee waagde om Williamson te redden. De wanhoop van deze Engelse coureur staat bij iedereen die de race toen zag, scherp in het geheugen gegrift. Hoe hij een brandweerman zijn blusapparaat uit handen rukte en zelf aan het blussen sloeg. Te laat.
Williamson verbrandde zittend in zijn wrak voor de ogen van een miljoenenpubliek.
De droom van wedstrijdleider Ben Huisman werd een nachtmerrie.

In het NPS 1 VPRO programma "Andere Tijden" werdt op 2 maart, de fatale race gereconstrueerd aan de hand van gesprekken met ooggetuigen en betrokkenen, zoals autocoureur Gijs van Lennep die in 1973 op Zandvoort zesde werd en daarmee zijn eerste punt voor het wereldkampioenschap pakte. Van lennep nu: "We waren in die jaren allemaal bang voor brand. We reden als het ware rond in een bak benzine. Coureurs sneuvelden bij bosjes. Veiligheid was ver te zoeken".
Aan het woord kwam verder Cor Mooij, de Egmondse fotograaf die met zijn serie de Worid Press Photo won. "Het was schrijnend om te zien hoe David Puriey tot het laatst bij het wrak van zijn vriend bleef". Baancommissaris Herman Brammer uit Amsterdam beschrijft het drama dat zich voor zijn ogen afspeelde. "We konden niks doen omdat we geen brandwerende kleding hadden.
En er was maar één twaalf kilo poederblussertje voorhanden'.
Ook bezocht Andere Tijden, dertig jaar na dato, de onthulling afgelopen zomer van een standbeeld van Roger Williamson op het Engelse circuit van Donington. Bij die gelegenheid werd een brief voorgelezen van oud-wereldkampioen Jacky Stewart, waarin hij de Zandvoortse organisatie schuldig verklaart aan de dood van het veelbelovende talent Wiiiiamson. In Donington was Jacqui Hamilton, de toenmalige vriendin van Williamson, aanwezig. Ook dit fotomodel legt de schuld bij de Nederlandse organisatie. Andere Tijden sprak in Donington verder met oud-wedstrijdleider Ben Huisman: "ik ben hier om na 30 jaar het boek te sluiten. Schuldig voel ik me niet.
Wel verantwoordelijk voor wat er toen allemaal mis ging. We hadden het niet in de hand".

 

Naam L.Roger Williamson
Nationaliteit: Great Britain
Geb. datum.- 2 Februari 1948 – Leicester (UK)
Overleden: July 29, 1973 - Zandvoort Circuit.

http://www.poleposition.nl/nieuws2/2004/99.htm

 

 

Enkele foto's van de donkere zondag ...commentaar is overbodig...

de foto's zijn van www.racehistorie.nl

De start...
Roger's bolide...de STP March Cosworth 732

David Purly in actie...

Roger kon niet gered worden...

Video van het ongeluk

 

Terug naar startpagina